Statul in spatiu, metoda eficienta de crescut in inaltime. In cat timp isi revine insa corpul la “normal”

0
47

Un astronaut america intors pe Pamant, dupa o misiune de aproape un an pe Statia Spatiala internationala, a avut surpriza sa constate ca este mai inalt cu aproape 4 centimetri decat la plecare.

Fenomenul se datoreaza absentei gravitatiei, care are ca efect marirea spatiilor dintre discurile intervertebrale. Automat, coloana se lungeste. Acest beneficiu neasteptat dispare insa la cateva timp dupa reacomodarea pe Pamant.

Daca raspunsul dumneavoastra la intrebarea “va doriti sa fiti mai inalt?” este “DA!”, atunci aveti la indemana cateva solutii suplimente de crestere: medicamente sau masa de elongatie.

O alta optiune este o sedere in spatiu de aproape un an. Astronautul Scott Kelly, recent intors din misiunea de pe Statia Spatiala Internationala, a avut surpriza sa constate ca este cu 3.8 cm mai inalt. Explicatia este ca, in absenta gravitatiei, spatiul dintre discurile intervertebrale se mareste, iar coloana devine mai lunga. Efectul sejurului in spatiu asupra lui Scott Kelly este masurat si cu ajutorul fratelui sau geaman, Mark, fost astronaut.

Dr. Jennifer Fogarty, cercetator NASA: “Teoretic, este mai inalt decat fratele sau si asta va fi valabil in zilele urmatoare. Insa efectul se duce odata cu procesul de reacomodare cu gravitatia.

Constienti de acest efect, expertii de la NASA le pregatesc astronautilor aflati in spati costume cu un numar mai mare. Cresterea in inaltime nu l-a impiedicat pe Kelly sa imbrace, de pilda, un costum de gorila.

La auzul vestii despre “bonusul in inaltime” dobandit de astronaut, baschetbalistul Isaiah Thomas a comentat cu umor ca ar pleca in spatiu si maine. La 1 metru 75 inaltime, sportivul este unul dintre cei mai scunzi jucatori din NBA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here